Please use this identifier to cite or link to this item: https://app.uff.br/riuff/handle/1/14126
Title: Análise de viabilidade econômico-financeira: estudo de caso de um empreendimento do ramo alimentício
Authors: Albuquerque, Eduardo Azevedo de
metadata.dc.contributor.advisor: Bordeaux-Rêgo, Ricardo
metadata.dc.contributor.members: Leite, Jose Geraldo Lamas
Duarte, Silvia dos Reis Alcântara
Issue Date: 2017
Abstract: O presente trabalho consiste na realização de uma análise de viabilidade econômico-financeira de um empreendimento no ramo alimentício. O estudo pretende mostrar, apesar da escassez de recursos financeiros, a praticabilidade da criação da empresa e, avaliar sua viabilidade para confirmar a decisão de investimento apresentada. Foram utilizados conceitos de projeção do fluxo de caixa e indicadores econômicos, como Valor Presente Líquido (VPL), Taxa Interna de Retorno (TIR), e Índice de Lucratividade (IL), permitindo assim, a análise. Baseados em uma projeção dos três anos seguintes, o resultado é apresentado na forma do fluxo projetado e os valores de VPL, TIR, e IL para a empresa.
metadata.dc.description.abstractother: The present study consists in the accomplishment of an economic-financial viability analysis of an enterprise in the food sector. The study intends to show, despite the scarcity of financial resources, the praticability of creating the company and evaluate its feasibility to confirm the investment decision presented. Cash flow projection concepts and economic indicators, such as Net Present Value (NPV), Internal Rate of Return (IRR), and Profitability Index (PI) were used, thus allowing the analysis. Based on a projection of the following three years, the result is presented as a projected flow and NPV, IRR, and PI values for the company.
URI: https://app.uff.br/riuff/handle/1/14126
Appears in Collections:TEP - Trabalhos de Conclusão de Curso - Niterói

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TCC_Eduardo Albuquerque_versãoFinal.pdf617.89 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons